Napfény + víz + száguldás = vízisíelés

Vízisíelés a kezdetektől a versenyzői szintig

17 jún.

A vízisíelés egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai

Ha szeretsz a szabadban lenni és szereted a vizet és a sportélményeket, akkor a vízisíelést neked ajánljuk. A tevékenység élvezetén túlmenően, a vízisíelés a szörfözéshez és a kite-ozáshoz hasonlóan, bőven nyújt izgalmakat. Az adrenalin visszatarthatatlanul jönni fog, hiszen a motorcsónakhoz kötve egy kötéllel akár 58 km/óra sebességgel is száguldozhatsz.

egeszsegessieles

Íme a Health Fitness Revolution (https://www.healthfitnessrevolution.com/health-benefits-water-skiing/ ) listája a vízisíelés egészségügyi előnyeiről:

  • Izomtonizálás: El kell, hogy oszlassunk egy félreértést. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a vízisízés kizárólag az alsótestünkről szól, csak a lábainkra fejti ki erősítő hatását. Ez egyszerűen nem igaz (ezt én is meg tudom erősíteni) a vízisíelés az egész testet használja. Fejleszti a core izmokat*, hiszen nagyon fontos a helyes testtartás és igen erőteljesen igénybe veszi a vállakat, karokat, mert a motorcsónak „annál fogva” húz maga után.
  • Fokozottan fejleszti az egyensúlyozást és a core izmok erősségét. Amikor lábadon a vízisíléccel/vízisílécekkel a motorcsónak kihúz a vízből, szükséged van az egyensúlyozásra és a core izmok erőteljes használatára.
  • Ellenállás képzés: A vízisíelés arra kényszerít, hogy tarts magad, és ellenállj a hajó húzóerejének (400 lóerő). Működik az összes izmod, a karizmaid, a lábizmaid és az azokat körülvevő összes izom.
  • Könnyű terhelés az ízületeken: A vízisízés a test minden izmát használja, anélkül, hogy az ízületekre fejtene ki óriási terhelést, mert a testtömeg-ellenállás szabad mozgástartományban van.
  • Támogatja az erős lábakat: Hasonlóan a havon történő síeléshez, a hajó mögött lévő hullámok erejét és energiáját a lábizmaid folyamatos mozgása, (guggolás, felállás) segít közömbösíteni.
  • Meditatív szempont: A vízi környezet, hasonlóan a vitorlázáshoz, nyugtató hatása lehet az elmére, és arra kényszerít, hogy összpontosíts a feladatra, elfelejtve a mindennapi stresszt és aggodalmakat. Nem is beszélve arról, hogy endorfin is aktivizálódik ezért sokkal boldogabb leszel, ezáltal pedig egészségesebb!
  • Kalóriaégetés: Egy egyórás vízisíelés során körülbelül 400 kalóriát égetsz el.
  • Jó az általános egészségre: A testmozgás minden formájához hasonlóan, a vízisíelés is csökkentheti vagy kiküszöbölheti számos egészségügyi probléma kockázatát, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás. Ezek csökkenthetik a szívkoszorúér-betegség kockázatát a trigliceridszint csökkentésével és a „jó” koleszterinszint elérésével.

* A “core izmok” kifejezés egy gyűjtőnév, amely 29 izompárt tartalmaz, és a gerinc, medence, valamint a kinetikus lánc (ízületek rendszere) stabilizálásáért felelősek. Így többek között elölről a haránthasizom (m. transversus abdominis), hátulról a gerincfeszítő izmok (transversospinal group), oldalról és hátulról pedig a farizmok (gluteus medius, maximus) segítik a gerinc helyes pozícióban való tartását és mozgatását.)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy friss híreket olvashass a vízisportok világából
és mindig elsőként értesülhess a WWClub újdonságairól!

© 2017 wwclub.hu - Minden jog fenntartva.
A WWClub.hu dunavarsányi vízisí centrum weboldala sütiket használ a jobb teljesítmény érdekében.
Bővebb infó a sütikről Rendben!