Napfény + víz + száguldás = vízisíelés

Vízisíelés a kezdetektől a versenyzői szintig

26 máj.

Wakeboardozás

A wakeboardozás 30 éves múltra visszatekintő vízisport, amely a vízisí, a szörf valamint a snowboard elemeinek kombinálásából jött létre. A deszkán álló „ridert” egy kapaszkodó segítségével vontatja a motorcsónak, ami akár a 30-40 km/h-ás sebességet is elérheti. Az igazi élményt az jelenti, hogy menet közben akár csúszhatunk, kanyaroghatunk is a vízen, de akár hatalmas ugrásokra is lehetőségünk van. Manapság számtalan műfajban és stílusban űzik a sportot szerte a világon, beleértve például a kneeboardingot és a wakeskatinget is.

Wakeboard történelem dióhéjban

A wakeboard elődjének számító skurfinget Ausztráliában találták fel az 1980-as években. Itt terveztek először kötés nélküli, kézzel készített boardokat kifejezetten vontatáshoz. A wakeboardok megjelenésekor a skurfing szinte teljesen háttérbe szorult, történelmi jelentősége azonban elvitathatatlan. Kezdetben a wakeboardokon gumipántos papucsokat használtak a rögzítéshez, a modern darabokon azonban már a snowboardokéhoz hasonló kötésekkel találkozhatunk.

Az új vízi sport hamar meghódított a nyári élmények iránt rajongókat. Ebben közrejátszott, hogy divatos újdonságnak számított, valamint az is, hogy könnyű és gyors fejlődési lehetőséget kínált. Ha valaki elég bátor volt, „egy-két nap” után már szaltóval kápráztathatta el a baráti kört. Ezzel szemben a szlalomvízisínél hosszú évek kőkemény munkája szükséges ahhoz, hogy jelentős eredményeket érhessünk el.

Wakeboard tippek kezdőknek

  • Wakeboardozni nemcsak hajó mögött, hanem kábelpályán is lehetséges. Tapasztalatunk szerint érdemes hajóval kezdeni, hiszen ebben az esetben az indulósebesség nulla, szemben a kötélpályák 30 km/h-ás tempójával. Mivel a vízen csak te és a vezető/oktató lesztek, nem kell tartanod attól sem, hogy beégsz a haverok vagy a család előtt.

  • Bár új sportágakat elsajátítani általában nem egyszerű, a wakeboard a kifejezetten könnyen megtanulható vízisportok közé tartozik.

  • Fontos, hogy tudd, melyik a vezérlábad, azaz melyik lesz elől a deszkán. Ez a legkönnyebben úgy deríthető ki, ha valaki meglök hátulról: amelyik lábaddal kilépsz, az lesz a deszkán is elől.

  • Amikor első ízben próbálsz felállni a deszkán, helyezd a testsúlyod kb. felét a hátsó lábadra, és próbálj hajlított lábakkal minél közelebb maradni a deszkákhoz. Merev lábakkal tuti a zakó! Nyújtsd ki a kezed és a térdeidet a mellkasodhoz érintve, és várd meg, amíg a hajó a kezedben lévő kapaszkodó segítségével felhúz a deszkára!

  • Kezdéskor az a legjobb, ha úgy állítjuk be a deszkán a kötéseket, hogy a hátsót a deszka végéhez minél közelebb rögzítjük, és nulla fokra állítjuk be (a talp vonala merőleges a deszka hossztengelyére). A súlyod így alapvetően a deszka hátulját fogja terhelni. Az első kötést pedig úgy állítsd be, hogy a lábfejed kissé a wakeboard eleje felé mutasson!

  • Kérd meg a hajóvezetőt, hogy 14-16 méteres kötelet adjon neked, mert minél rövidebb a kötél, annál könnyebb kezelni! A kezdő wakeboardosoknak csúszáskor a kapaszkodót (vontatókötelet) alacsonyan kell tartaniuk.

  • A wakeboardos trükkök és ugrások hasonlóak a snowboardos trükkökhöz, de ez majd akkor következik, ha néhány kör után megfelelő vízbiztonságot szereztél.

Gyere, és próbáld ki velünk a wakeboardozás extrém élményét!

 

WAKEBOARD
tanuló*
30 perc:
24.000 Ft
60 perc:
60.000 Ft
150 perc:
135.000 Ft
 

*Tanulóbérlet:
A 30 perces kedvezményes árú tanulóbérlet csak tanulásra jogosít. Egy ember csak egyszer vásárolhat 30 perces tanulóbérletet. A tanulóbérlet után csak 50 perces vagy nagyobb bérletet lehet venni.

Nagyobb bérlet esetén kedvezmény! További információk az árakról itt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy friss híreket olvashass a vízisportok világából
és mindig elsőként értesülhess a WWClub újdonságairól!

© 2017 wwclub.hu - Minden jog fenntartva.
A WWClub.hu dunavarsányi vízisí centrum weboldala sütiket használ a jobb teljesítmény érdekében.
Bővebb infó a sütikről Rendben!