Napfény + víz + száguldás = vízisíelés

Vízisíelés a kezdetektől a versenyzői szintig

26 nov.
Foilboard

Foil (foilboard)

Ez egy olyan deszka, amellyel nem a vízen, hanem a víz fölött hasíthatsz!

 

Foilboard - szörfözés, ahogy még sosem tapasztaltad

A Foilboard, vagy röviden csak foil az egyik legfelkapottabb vízisporttá vált az elmúlt években. Bár a „szárnyas szörfdeszka” története egészen 1993-ig nyúlik vissza - ekkora találta fel Mike Mack, amerikai vízisíző -, igazán népszerűvé az utóbbi időkben vált. És hogy mi a siker titka? A foilozás egyszerre nyújtja a hagyományos szörfözés élményét, megspékelve a sebesség mámorával.

Hogy működik a foil?

Aki életében először lát foilboardozást, szinte alig hisz a szemének: a deszka mintha lebegne a víz felett, meghazudtolva a fizika törvényeit. Erről természetesen szó sincs, a foil mögött nem varázslat, hanem mérnöki lelemény áll. A deszka aljára erősített szárny felelős a különleges hatásért, ami felhajtóerőt generálva emeli ki a szörföt és szörföst a vízből. Már folynak kísérletek olyan modellekkel is, melyek önmeghajtó propellerrel is el vannak látva, ezzel még inkább fokozva az élményt.

Egy kis foil történelem

Ahogy már említettük, a foilbordozás története a ’90-es évek elejéig nyúlik vissza. Az első, még kezdetleges foilok, az ún. airchairek voltak, ám igazán nem ez hozta meg az áttörést. 2010-ben Laird Hamilton  fejlesztette stand-up hydrofoil deszka kapcsán jöttek rá arra, hogy minimális hullámon már működésbe lép a foil. Ezek után több sport is elkezdte fejleszteni saját deszkáit. A kitesurf rajongói minimális szélben tudtak szörfölni, mivel a foilnak alig van ellenállása. Később a Windsurf, wake surf szerelmesei is elkezdték használni, a több pedig, ahogy mondani szokták, már történelem.

Kezdőknek és haladóknak egyaránt

Nem kell profi szörfösnek lenned, ha szeretnéd kipróbálni a foilozást. Egy kis gyakorlás, minimális egyensúlyérzék és máris szelheted a habokat. Sok kitesurf- és surfrajongó állítja, hogy érdemes csónak után kötve begyakorolni a foilboard használatát. Kezdetekben ugyanis nagyon  érzékeny a deszka, kell egy kis idő, mire stabillá válik a kezelése. A WW Clubnál minden segítséget megkapsz oktatóinktól, akiktől könnyedén ellesheted a foilboardozás minden fortélyát. Amennyiben pedig már komoly rutinnal rendelkezel szörfözés terén, érdemes kipróbálnod valami újat. A foil segítségével tovább csiszolhatod technikádat és sosem tapasztalt élményekre tehetsz szert.

Látogass el a dunavarsányi WW Clubba, töltődj fel, és vesd bele magad a vízi sportok világába!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy friss híreket olvashass a vízisportok világából
és mindig elsőként értesülhess a WWClub újdonságairól!

© 2017 wwclub.hu - Minden jog fenntartva.
A WWClub.hu dunavarsányi vízisí centrum weboldala sütiket használ a jobb teljesítmény érdekében.
Bővebb infó a sütikről Rendben!